Opublikowano: 07/26/19

Porcelana Ambition – zastawa stołowa na każdą okazję

W większości domów już od pokoleń króluje porcelanowa zastawa stołowa. Ten materiał doskonale łączy wysoką jakość z elegancją, dzięki czemu naczynia z niego wykonane stają się wyjątkową dekoracją każdego obiadu czy przyjęcia. Niewątpliwie prym wśród producentów porcelanowych serwisów obiadowych wiedzie polska marka Ambition. Co ma do zaoferowania i czym wyróżniają się współczesne naczynia?

Porcelana Ambition – ponadczasowy design

Mimo że marka Ambition posiada bogatą historię, to stale stara się nadążać za współczesnymi trendami. Co ważne, w większości przypadków sama je kreuje, a wszystko po to, by spełnić oczekiwania najbardziej wymagających. W jej ofercie znajdziemy przede wszystkim komplety obiadowe oraz kawowe. Miłośnicy klasyki postawić mogą na serwisy o okrągłym kształcie w odcieniach chłodnej bieli. To uniwersalny wybór, który sprawdzi się w każdym domu, niezależnie od pozostałych elementów. Tradycyjne serwisy obiadowe są jednocześnie uważane za najbardziej wytworne. Poza talerzami i sztućcami nie może zabraknąć w niej także filiżanek, imbryka czy patery na owoce. Skompletowana w ten sposób zastawa tworzy harmonijną całość.

Ukłon w stronę nowoczesności

Jeśli chcemy wprowadzić do swoich wnętrz powiew nowoczesności, to zdecydowanie lepszym wyborem okażą się kwadratowe formy. Taki kształt sprawia, że serwis prezentuje się oryginalnie, a przy tym bardzo szykownie. Dania na nich podane zyskują przy tym restauracyjny wygląd, co z pewnością wywrze pozytywne wrażenie na gościach. Gustowną zastawę Amibtion znajdziemy na https://sklep.technica.pl/ambition, gdzie dostepne są także inne, nietypowe formy i kształty naczyń. Uwagę warto zwrócić zwłaszcza na kolorystykę. Mimo że większość osób wybiera biel, to nie jest to jedyna, dostępna możliwość. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszą się naczynia w ciemniejszych odcieniach – granacie, a nawet czerni.

Zastawa stołowa a zasady savoir-vivre’u 

Kiedy skompletujemy już zastawę obiadową, pozostaje jeszcze poznać jej odpowiednie rozmieszczenie na stole. Pierwsza czynność to udekorowanie go obrusem. W tym celu najlepiej postawić na obrus w odcieniach neutralnych. Dobrze sprawdzi się klasyczna biel bądź kolor stalowy. Jeżeli nasze przyjęcie ma charakter uroczysty, to koniecznie należy pamiętać o płóciennych serwetkach. Co jeszcze musimy mieć na względzie? Liczba sztućców, a także kieliszków powinna odpowiadać ilości dań, jakie zamierzamy podać. W przypadku trzech dań wystarczające będzie nakrycie podstawowe, które składa się z noża, widelca, łyżki do zupy, łyżeczki deserowej oraz dwóch kieliszków: do wody i wina. Pamiętać należy jednocześnie, że sztućce deserowe powinny zostać ułożone równolegle do siebie. 

Na stole musi znaleźć się jeszcze jeden istotny element, czyli tzw. sztućce serwingowe. To one służą do podawania dań znajdujących się na stole. Sztućce o obłym kształcie wykorzystywane są do serwowania potraw o delikatnej konsystencji,zaś te z ostrym wykończeniem służy do nakładani twardych potraw.

Odpowiednio udekorowany stół to nie tylko wysoka estetyka, ale i większa wygoda podczas spożywania posiłku. Z tych względów warto zadbać, aby znalazła się na nim gustowna porcelana oraz niezbędne elementy do serwowania dań. Atrakcyjnym dodatkiem będą również świeże kwiaty.

Podobne posty